Damons photo booth
Image default
Society / Relationships

Puberteit

Elk kind krijgt er mee te maken. En ook de ouders! De puberteit. Iedereen kent de cliché uitspraken wel dat pubers zich gaan afzetten tegen hun ouders, groeispurt en stemmingswisselingen. Vaak hebben de kinderen zelf amper door dat ze daadwerkelijk in de puberteit zitten, omdat het niet zo ervaren wordt. Dit komt mede doordat de situaties waarin je terecht komt vragen om de kenmerken.

Het kind wordt bijvoorbeeld uitgenodigd voor een feestje en heeft daarover een discussie met zijn of haar ouders hoe laat hij of zij thuis moet zijn. Dit is eigenlijk gewoon een logische situatie, omdat de ouders bezorgd zijn en het kind gewoon een leuke tijd wilt hebben. Toch leidt dit vaak tot botsingen tussen kind en ouders. Het is daarom ook van belang om je kind voor te bereiden om wat er gaat komen in de puberteit. Het helpt ook heel erg om te proberen om te begrijpen wat de gedachten van uw kind zijn. Hierdoor zal u makkelijker samen uit de discussie komen in plaats van dat dit leidt tot een heuse ruzie.

Iets anders wat ook bij de puberteit hoort is de middelbare school. Dit is natuurlijk een hele grote verandering en wordt door de meeste kinderen heel spannend gevonden. Je kind zal zich meer aantrekken van wat andere van hem of haar vinden en kan hierdoor onzeker worden. Ook kan de kledingkeuze van je kind ineens heel erg veranderen. Probeer zo vaak mogelijk met je kind te blijven praten over wat er allemaal in zijn of haar hoofd rond gaat. Ook is de kans groot dat je kind een beugel krijgt. Tegenwoordig zijn de opties eindeloos, zelfs tot een kaakoperatie aan toe. Het is wel van belang dat je kind op tijd een beugel neemt, want je zit niet meer te wachten op orthodontie volwassene. Ook al zijn de opties dan nog steeds eindeloos.

 

http://orfeokliniek.nl