Damons photo booth
Image default
Gezondheid

Verzwaringsdeken helpt tegen slechte nachtrust

Verzwaringsdeken helpt tegen slechte nachrust?

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om een slechte nachtrust, stress of angst te verminderen? Volgens onderzoek en verhalen uit de eerste hand kunnen verzwaarde dekens een effectief hulpmiddel zijn. Ze bieden een zachte druk die niet zo veel verschilt van een oxytocine-ontspannende knuffel. En een extra bonus? Je kunt ze op elk moment gebruiken in het comfort van je eigen huis.
In het verleden werd de verzwaringsdeken – ook wel angstdeken of gewichtsdeken genoemd – vooral gebruikt door therapeuten en psychiaters, maar tegenwoordig is het gebruik ervan veel gebruikelijker. In feite zijn verzwaringsdeken voor volwassenen en kinderen gemakkelijk te vinden in winkels of online.

Hoe zit het dan met verzwaringsdeken? Zoals je kunt verwachten, zijn deze categorie dekens zwaarder dan andere soorten. En naast warmte en comfort bieden ze ook therapeutische voordelen die gemakkelijk dagelijks te ervaren zijn.

  • Wat is een verzwaarde deken?

Je hebt misschien wel eens gehoord van het gebruik van verzwaringsdeken bij angst en slechte nachtrust. Hoe kan een deken helpen bij dergelijke gezondheidsproblemen? Het idee achter een verzwaringsdeken is dat de deken dankzij de vulling extra gewicht geeft, waardoor de gebruiker het gevoel heeft een zachte knuffel te krijgen.
Omdat de dekens een verzwaarde vulling hebben, is er een extra lichte druk die je met een gewone deken niet zou ervaren. Een  verzwaringsdeken wordt algemeen omschreven als een “aardend” effect op het lichaam dat leidt tot een verhoogd gevoel van ontspanning.
verzwaringsdekens, zoals alle dekens, zijn er in verschillende kleuren en stoffen, zodat u kunt kiezen. Waar zijn verzwaringsdekens mee gevuld? Fabrikanten gebruiken meestal materialen zoals glasparels of plastic korrels voor de vulling van verzwaarde dekens. Verzwaarde dekens kunnen vier tot dertig pond wegen. Het juiste gewicht hangt af van het gewicht van de gebruiker.
Deze dekens, die vroeger alleen in professionele omgevingen werden gebruikt, hebben nu hun weg gevonden naar de gemiddelde woning. Het gebruik van verzwaringsdeken voor volwassenen met angst- en slaapproblemen wordt steeds gebruikelijker. 

  • Voordelen van verzwaringsdeken

Werken verzwaringsdeken? De potentiële voordelen vanverzwaringsdekens zijn nog niet uitgebreid onderzocht, maar tot nu toe zijn er veel beweringen over veelbelovende resultaten. Verzwaringsdeken kan ook symptomen verlichten bij mensen die lijden aan slapeloosheid door een slechte nachtrust, chronische pijn of rusteloze benen, lijden aan depressie en, zoals eerder vermeld, autisme.

  • Werkt verzwaringsdeken bij angst?

Het is aangetoond dat het een zeer kalmerend middel is bij mensen die een slechte nachtrrust hebben. Volgens een studie geeft de diepe druk die de deken uitoefent de proefpersonen een gevoel van veiligheid, ontspanning en comfort, wat helpt om hun angst te verminderen bij het slapen en op den duur een goede nachtrust hebben. 
Een verzwaringsdeken imiteert een knuffel, waardoor een het kan leiden tot een toename van oxytocine, ook bekend als het “liefdes”-hormoon, dat helpt onze hartslag en bloeddruk te verlagen. Dit is een belangrijke reden waarom een verzwaringsdeken zo’n kalmerend effect zou hebben.

Het gebruik van een verzwaringsdeken kan ook helpen de slaapkwaliteit te verbeteren. Een verzwaringsdeken iemand met chronische pijn helpen beter te slapen, evenals mensen met angst of depressie.De dekens zijn uiteraard geen wondermiddel. Een goede slaaphygiëne is ook belangrijk.

slechte nachtrust