Damons photo booth
Image default
Beauty en verzorging

Hoe ontstaan kalknagels?

Een kalknagel of schimmelnagel ontstaat als schimmel onder je nagel groeit. Dit gebeurt door bacteriën en schimmels op je huid. Als die je nagel binnendringen, kan je een kalk- of schimmelnagel krijgen. Je ziet dan dat de nagel van kleur verandert, dikker en soms misvormd wordt. Dit komt vaak voor bij teennagels, maar ook nagels aan je handen kunnen dit krijgen. Gelukkig kun je hier met laserbehandeling van Laservision vanaf komen. Laten we eens kijken naar de oorzaken van kalknagels.

Vochtige en warme broedplaatsen

Een vochtige en warme omgeving is een ideale broedplaats voor deze schimmels. Mensen die regelmatig zweten, vooral in hun voeten, lopen een groter risico op het ontwikkelen van kalknagels. Dit kan worden veroorzaakt door activiteiten zoals sporten, sauna- of een bezoek aan het zwembad, waarbij de voeten vaak worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden.

Verwondingen en trauma

Nagelbeschadiging is een andere belangrijke factor die kan bijdragen aan het ontstaan van kalknagels. Wanneer de nagel beschadigd raakt, kan dit een opening creëren waardoor schimmels kunnen binnendringen. Een harde klap, stoot of ingegroeide teennagel kan allemaal tot verwondingen leiden die het risico op kalknagels verhogen.

Hygiëne en candidagist

Hoewel slechte hygiëne niet rechtstreeks de oorzaak van kalknagels is, kan het wel bijdragen aan het probleem. Het gebruik van alkalische zepen kan de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten, waardoor schimmels en bacteriën gemakkelijker kunnen binnendringen. Dit is vooral bij de voeten, die vaak het eerst in contact komen met de vloer en mogelijk niet goed worden afgedroogd na het douchen.

Ouderdom en Medicijnen

Ouderdom is een andere factor die kan leiden tot het ontstaan van kalknagels. Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun nagels brozer worden, oneffenheden vertonen en zelfs verdikken. Dit kan hen vatbaarder maken voor schimmelinfecties. Medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen ook bijdragen aan het risico op kalknagels. Deze medicijnen kunnen de immuunrespons van het lichaam verzwakken, waardoor schimmels meer kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Andere aandoeningen en ziektes

Sommige huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, kunnen het risico op kalknagels verhogen. Deze aandoeningen kunnen de nagel en de omliggende huid beschadigen, waardoor schimmels gemakkelijker kunnen binnendringen. Daarnaast kunnen bepaalde ziekten, zoals longaandoeningen, het risico op kalknagels vergroten. Mensen met een verminderde weerstand, zoals die met diabetes, een burn-out of die chemotherapie ondergaan, zijn ook vatbaarder voor schimmelinfecties. Heb jij last van kalknagels? Laat je dan informeren door een professioneel voor een geschikte behandeling1