Damons photo booth
Image default
Zorg

Wat is het autisme belevingscircuit?

Ben je bekend met het autisme belevingscircuit van BijdeHand Zorg? Zoals je misschien wel weet, beleven mensen met autisme op bepaalde vlakken de wereld anders dan anderen. Op cognitief vlak is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat ze op bepaalde momenten even vast lopen, vooral tijdens periodes met veel veranderingen. Begrip en empathie zijn in zulke gevallen vereist, maar dit komt niet vanzelf. Zo’n 200.000 mensen binnen Nederland hebben een vorm van autisme, wat tevens inhoudt dat er vele mensen in de omgeving van deze personen zijn die goed hiermee om dienen te gaan. Dit is niet altijd even eenvoudig. Sommige mensen begrijpen niet helemaal de impact die autisme op jouw leven kan hebben. Het hoeft niet altijd per se negatief te zijn, maar het is anders dan ‘normaal’. Een cursus zoals het autisme belevingscircuit kan in dat geval helpen. 

Hoe je kunt leren van het autisme belevingscircuit

Niemand met autisme is hetzelfde. Alhoewel er overeenkomsten kunnen zijn, is er geen one size fits all oplossing of aanpak. Echter zijn er wel karakteristieken die vaker terug keren. Denk hierbij aan problemen omtrent de sociale omgang met anderen, uitspraken te letterlijk nemen of moeite met (te veel) veranderingen. Waar mensen zonder autisme dit veelal prima kunnen verwerken, vinden mensen met autisme het moeilijk om hier mee om te gaan. Tijdens een autisme belevingscircuit leer je aan de hand van tien praktische opdrachten mensen met autisme te begrijpen. Wat zijn hun zwaktes, maar ook: wat zijn hun sterke punten? Je leert omgaan met de gedachtegang van mensen met autisme en hoe je in de omgeving rekening hiermee kunt houden. Het autisme blevingscircuit is gericht op de omgang met mensen met autisme en een (rand)normale begaafdheid.

Begeleiding

Om mensen met autisme optimaal te kunnen begeleiden, is empathie en begrip van groot belang. Je moet hun gedachtegang kunnen inschatten en een beeld hebben van hun belevingswereld. Het autisme belevingscircuit helpt je hierbij.

https://bijdehandzorg.nl