Damons photo booth
Image default
Bedrijven

Rijbewijs C en CE

Het C-rijbewijs kan behaald worden vanaf 18 jaar, mits je in het bezit bent van een geldig B-rijbewijs. Om met een aanhangwagen/oplegger te mogen rijden die zwaarder is dan 750 kilo moet je een aanvullend rijbewijs halen: het CE-rijbewijs.

C-rijbewijs

Je kunt je C-rijbewijs behalen vanaf 18 jaar, wanneer je beschikt over een geldig B-rijbewijs. Voordat je op kunt voor het C-rijbewijs moet je eerst nog een medische keuring afleggen. Met dit rijbewijs mag je voertuigen besturen met een maximale toegestane massa (TMM: ledig gewicht voertuig + laadvermogen voertuig) van minimaal 3.500 kilo. Achter deze voertuigen mag een aanhangwagen gekoppeld worden met een TMM van maximaal 750 kilo.

CE-rijbewijs

Om in staat te zijn om een voertuig te besturen met een aanhangwagen/oplegger van meer dan 750 kilo, is een aanvullend rijbewijs vereist. Je hebt in dit geval het CE-rijbewijs nodig. Wanneer je in het bezit bent van het CE-rijbewijs mag je rijden op combinaties waarvan het TMM van het trekkend voertuig boven de 3.500 kilo is en waarvan het TMM van de aanhangwagen of de oplegger een gewicht heeft van meer dan 750 kilo. Daarnaast geeft het CE-rijbewijs de bestuurder de bevoegdheid om samenstellingen te besturen waar een BE-rijbewijs vereist is. Het vrachtauto aanhanger rijbewijs CE is nodig wanneer je aan de slag gaat als transporteur van zware materialen.

C1-rijbewijs

Het rijbewijs C1 is te behalen vanaf 18 jaar, wanneer je in het bezit bent van een B-rijbewijs. Met dit rijbewijs ben je bevoegd om voertuigen te besturen met een TMM van meer dan 3.500 kilo tot een maximaal gewicht van 7.500 kilo. Ook mag je met dit rijbewijs een busje besturen voor maximaal 8 personen (exclusief bestuurder). Achter deze busjes kun je een aanhangwagen koppelen met een TMM van maximaal 750 kilo. Voordat je je praktijkexamen kunt afleggen moet je medisch gekeurd zijn. Hiervoor moet je een gezondheidsverklaring indienen. Deze moet gekeurd worden door een bedrijfsarts of een gecertificeerde Arbodienst.