Damons photo booth
Image default
Electronica en Computers

Wat voor refurbished macbooks zijn er allemaal te koop?

Als je op zoek bent naar een refurbished MacBook, zijn er vele MacBooks waartussen je kunt kiezen. Met veel variatie in specificaties en leeftijd dat de MacBook oud kan zijn. Afgelopen jaren heeft Apple heel wat verschillende varianten MacBooks uitgebracht. Welke varianten je nu zoal kunt kopen lees je in onderstaand artikel.

Niet de allernieuwste modellen

Verwacht niet dat je MacBooks uit 2019 of 2020 kunt kopen bij een refurbished winkel. Het duurt natuurlijk even voordat de nieuwste producten worden afgeschreven en nadien door de refurbished bedrijven wordt opgeknapt en opnieuw worden doorverkocht. Op dit moment kun je refurbished MacBooks kopen die origineel in de jaren 2013-2018 zijn uitgegeven. Hierbij kan worden vastgesteld dat de oudste modellen het goedkoopste zijn en de nieuwe modellen het duurste. Op de modellen uit 2018 bespaar je vaak relatief nog niet zoveel ten opzichte van de nieuwprijs. Pas vanaf modellen die meer dan twee jaar oud zijn, wordt het voordeel een stuk groter.

MacBook Air 

De MacBook Air serie is een van de meest bekende series macbooks die apple ooit heeft uitgebracht. De kenmerken van deze serie zijn dat het gaat om kwalitatieve laptops, maar wel gericht zijn op de huis-, tuin en keukengebruiker. De MacBook Air is niet in staat om zeer zware grafische programma’s te draaien of complexe berekeningen uit te voeren. Wat je wel krijgt bij een MacBook Air is een zeer gebruiksvriendelijke laptop, met zeer compacte afmetingen, een strak design en lichtgewicht. Het is een ideale vriend wanneer je veel internet, muziek luistert of streamt en netflix kijkt op je laptop. De MacBook Air is in één formaat te koop geweest in al de bovengenoemde jaren, namelijk 13.3 inch. Wat betreft kleuren kun je de Air bestellen in het oude vertrouwde Space Grey, Silver and Gold. Wat opslag is er nog variatie tussen de verschillende modellen, evenals het aantal GB aan RAM werkgeheugen. Echter heeft een MacBook Air in de praktijk altijd genoeg aan 8GB aan werkgeheugen, omdat het verder geen geschikte laptop is om er zwaardere taken mee uit te voeren. Daarvoor is een MacBook Pro veel meer capabel in. De meeste oudere MacBook Airs hebben nog geen retina scherm. Wanneer je graag werkt met een retina scherm, kies dan voor een MacBook Pro of de MacBook Air uit 2018. Over een aantal jaar zullen alle nieuwere MacBook Airs standaard uitgerust met een retina scherm, heeft Apple al laten weten.

MacBook Pro

Voor businesslieden en zware gebruikers voelt een MacBook Pro aan als thuiskomen. Het is een prachtige laptop, waarmee je al de taken uitvoert die je nodig hebt voor je hobby’s of werk. Er zijn geen taken die een MacBook Pro niet aankan of zich voor schuwt. Verder is deze krachtige laptop voorzien van een geweldig beeldscherm, dat haarscherp is en de kleuren heel goed van elkaar kan onderscheiden. Zwart is echt zwart en wit is wit. Net als bij de Air serie, kun je refurbished MacBook Pro’s kopen vanaf jaartal 2013 tot en met 2018.

Wat de MacBook Pro serie verder kenmerkt is dat vele modellen zich hebben uitgerust met een Touch Bar. Met deze Touch Bar kun je binnen een programma, makkelijk gebruik maken van dit deel van het toetsenbord. Het werkt dan hetzelfde als sneltoetsen op een toetsenbord, maar dan specifiek afgestemd op het programma dat je gebruikt. Erg handig bij het editten van videowerken of repetitieve berekeningen in Excel uitvoeren. Wat betreft werkgeheugen loopt de variatie van 4GB tot en met 32GB. Voor iemand die de MacBook Pro niet al te zwaar gaat belasten, zal normaliter 8 GB aan werkgeheugen wel voldoende zijn. Voor snelle prestaties, en soepel draaien van zware programma;s volstaat 16GB of 32GB. Ook binnen de grafische kaarten zitten er grote verschillen in het aanbod. De videokaarten die in de MacBook Pro zijn ingebouwd, variëren van 1 GB tot en met 4GB. Wij raden voor professioneel gebruik een videokaart aan van minimaal 2GB. Voor consumenten en privé gebruik is een videokaart van 1GB in vele gevallen ook afdoende. Behalve wanneer je veel wil gamen op de MacBook, dan heb je echt een sterkere videokaart nodig. 

MacBook Retina

Een ietwat meer vreemde eend in de bijt is de MacBook retina. In 2015 en 2017 werden er twee versies van dit model uitgebracht. Het zijn lichte, 12 inch laptops met een retina scherm. Echt krachtig waren ze echter niet. En wat betreft het aantal aansluitingen viel de connectiviteit ook tegen. Echter wanneer je op zoek bent naar een zeer lichte, elegante laptop met een prachtig scherm, dan is de MacBook Retina wel een aantrekkelijke optie. Wat betreft hardware specificaties was deze MacBook Retina vergelijkbaar met de onderkant MacBook Air producten, maar dan met een retina scherm. Deze laptop kom je niet meer bij elke refurbished aanbieder tegen. Maar als je deze tegenkomt, kan het een aantrekkelijke deal voor je zijn om tegen een lage prijs, te genieten van veel Apple.