Damons photo booth
Image default
Particuliere dienstverlening

Welk bedrag spreek je af voor je overlijdensrisicoverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je het verlies van jouw inkomen afdekt wanneer je komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor een bepaald bedrag en voor een bepaalde termijn. Dit bedrag wordt alleen uitgekeerd wanneer je binnen de looptijd van de verzekering komt te overlijden. De vraag voor veel mensen is voor welk bedrag ze zich moeten laten verzekeren en wat ze daarvoor maandelijks gaan betalen.

Het bedrag bepalen dat je wilt laten verzekeren

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit kies je een vaste looptijd. Dat is meestal een periode van 10, 20 of 30 jaar. Dat betekent niet direct dat wanneer je een langere looptijd neemt, je ook minder premie per maand gaat betalen. Bij een looptijd van 30 jaar is de kans dat je binnen die periode komt te overlijden een stuk groter en dat betekent dat de verzekering uit moet betalen.

Voor het verzekerde bedrag is het belangrijk om te kijken naar de kosten die je maakt in de periode dat je verzekering loopt. Heb je bijvoorbeeld een koophuis? Dan kun je de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek koppelen. Dan wordt met het uitgekeerde bedrag eerst de hypotheek afbetaald. Zo kunnen je nabestaanden gewoon in de woning blijven wonen, ook wanneer jouw inkomen wegvalt. Kijk ook goed naar het overige inkomen binnen je gezin. Werkt je partner? En zo ja, verdient deze genoeg om in het levensonderhoud van het gezin te voorzien wanneer jij wegvalt? Op basis van deze overwegingen kun je een goede schatting maken van het bedrag dat je nodig hebt.

Welke premie ga je betalen?

Je wilt natuurlijk weten wat een overlijdensrisicoverzekering kost. Die premie is onder andere afhankelijk van het bedrag dat je verzekert. Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden die de premie kunnen verhogen. Je medische situatie bijvoorbeeld. Of je rookt, of overgewicht hebt. Oftewel factoren die het risico op overlijden verhogen. Het is in de meeste gevallen overigens wel mogelijk om de levensverzekering af te kopen wanneer je het uit te keren bedrag niet meer nodig hebt.