Damons photo booth
Image default
Zakelijk

Hoe investeer je in obligaties?

Voor een belegger die relatief veilig zijn of haar geld wil investeren is een obligatie een goede optie. Investeren in obligaties levert over het algemeen een redelijk stabiel rendement op. Maar hoe investeer je nou eigenlijk in een obligatie? Waar moet je op letten bij obligaties kopen? Hieronder lees je hier alles over!

 

Wat is een obligatie?

Obligaties zijn simpelweg leningen die worden uitgegeven door grote bedrijven of overheden. Op het moment dat je een obligatie koopt leen je in feite geld uit aan die organisatie. De eerste manier van rendement hierbij is de rente, die ook wel couponrente wordt genoemd. Daarnaast ontvang je aan het einde van de afgesproken looptijd je geld terug.

 

Hoe kun je obligaties kopen?

Wanneer je overweegt om te investeren in obligaties moet je natuurlijk vooraf bekijken hoe je dit moet doen. Hieronder hebben we een aantal opties op een rijtje gezet.

  • Een obligatie kopen bij een broker: Dit klinkt logisch, en dat is het eigenlijk ook. De meest directe en makkelijkste manier om obligaties te kopen, is deze simpelweg bij een broker kopen. In de meeste gevallen zal dat een online broker zijn. Dit is een partij die allerlei beleggingsproducten voor je aanbiedt, zowel om te kopen als te verkopen.
  • Inschrijven op een obligatie: Het is niet zo dat alle obligaties verhandelbaar zijn bij een broker. Het komt vaak voor dat een obligatie direct wordt uitgegeven om snel geld op te geven. Denk hierbij aan bepaalde projecten waar vooraf in geïnvesteerd moet worden, zoals een groot nieuwbouwproject. Hierbij kan je je dan inschrijven op een emissie. Je ontvangt dan de hoeveelheid die jij wil ontvangen, tegen de prijs van uitgifte. Doe hierbij wel altijd goed onderzoek, want als het project niet van de grond komt of een bedrijf gaat failliet, ben je jouw geld kwijt.
  • Gespreid beleggen: Net als bij het kopen van aandelen is het ook bij een obligatie aan te raden om zoveel mogelijk te spreiden. Hierbij is het investeren in ETF’s heel interessant. Dit staat voor exchange traded funds, waarbij je belegt in uiteenlopende beleggingen. Let er hierbij altijd op of de spreiding wel voldoende is. Niet elke aanbieder van ETF’s spreidt namelijk genoeg waardoor je alsnog veel meer risico hebt.

Rendement halen

Hoe haal je hierbij dan eigenlijk rendement, want dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat. Bij een obligatie kun je op twee manieren winst maken.

  1. Rentebetalingen: In de meeste gevallen zul je bij een obligatie rente ontvangen. Elke periode ontvang je dan een vast bedrag aan rente. Hiermee bouw je dus een passieve inkomstenstroom op. Dit kan ook bij aandelen, wanneer er dividend wordt uitgekeerd.
  2. Profiteren van koerswinst: Ook de koers van een obligatie schommelt constant, hoewel minder sterk dan bij aandelen. Hierdoor kun je een obligatie ook verhandelen, bijvoorbeeld op het moment dat deze meer waard wordt. Zo kun je ook hierop winst maken.

 

Investeren in Obligaties

Je ontvangt dus in principe per periode een vast bedrag aan rente. De hoogte van deze rente kunnen instellingen zelf bepalen. Het is echter wel belangrijk voor instellingen om die rente interessant te maken, anders koopt niemand het. De rente is dan ook vooral afhankelijk van de situatie op de markt.

https://ifh-holding.nl/