Damons photo booth
Image default
Beauty en verzorging

Hoe werkt laser ontharen? Alles wat je moet weten

Ben je helemaal klaar met het dagelijks scheren, waxen of epileren van ongewenste haargroei? Overweeg dan eens laser ontharen als een effectieve oplossing om voor lange tijd van die haargroei af te komen. In dit artikel bespreken we hoe laser ontharen werkt, wat je kunt verwachten en waarom het zo populair is geworden.

Wat is laser ontharen?

Laser ontharen is een nieuwe methode om die ongewenste haargroei te verminderen of zelfs voorgoed te verwijderen. Het proces maakt gebruik van geconcentreerde lichtstralen, die door een speciale laser worden uitgezonden en gericht op de haarzakjes. Deze lichtstralen worden geabsorbeerd door het pigment in de haarfollikels, waardoor de haarzakjes worden beschadigd en de haargroei wordt vertraagd of gestopt.

Hoe werkt het?

Het proces van laser ontharen is gebaseerd op het principe van selectieve fotothermolyse. Dit betekent dat de laserstraal specifiek op de donkere pigmentatie van de haarzakjes gericht is, terwijl het omliggende weefsel niet wordt beschadigd. Dit maakt laser ontharen effectief en veilig en voor verschillende huidtypes en haarkleuren. Tijdens de behandeling zal de huidspecialist een handstuk met de laser over het te behandelen gebied bewegen. De laserpulsen worden snel afgegeven en voelen aan als kleine prikjes of een lichte tinteling op de huid. Dit proces herhaalt zich over het gehele behandelgebied.

Waarom meerdere sessies?

Je vraagt je misschien af waarom meerdere sessies nodig zijn voor laser ontharen. Het heeft te maken met de groeicyclus van je haar. Haar groeit in bepaalde fasen: de groeifase, de overgangsfase en de rustfase. De laser is effectief in de groeifase, omdat de haarfollikels op dat moment pigment bevatten. Niet alle haren bevinden zich tegelijkertijd in dezelfde fase. Daarom zijn herhaalde behandelingen nodig om alle haarzakjes te bereiken wanneer ze zich in de juiste fase bevinden.

Wat kun je verwachten na de behandeling?

Direct na de behandeling kan de behandelde huid licht rood en geïrriteerd zijn. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt binnen enkele uren tot een paar dagen. Je kunt ook merken dat de behandelde haren na de sessie dunner en zwakker worden, wat een teken is dat de laser zijn werk doet. Het is belangrijk om directe zonblootstelling te vermijden en zonnebrandcrème te gebruiken om je huid te beschermen na de behandeling.